FORMARE

Abordarea noastră

Formare

Institutul pentru Cuplu si Familie din Iasi este acreditat in Romania, prin Colegiul National al Psihologilor, si in Europa, prin EFTA- TIC, ca si furnizor de formare a psihoterapeutilor si consilierilor sistemici familiali si de cuplu.

Conform legislatiei in vigoare in Romania, aceasta formare este accesibila persoanelor licentiate in psihologie, pedagogie, psiho-pedagogie, medicina, asistenta sociala, teologie.

Pregatirea presupune sase niveluri:

Nivelul preliminar, cu 50 ore teoretico- aplicative, cursul Concepte de baza in practica sistemica (25 ore) si cursul Aplicatii clinice ale gandirii sistemice ( 25 ore). Acest nivel se desfasoara sub forma lucrului in grup. La acest nivel se urmaresc:

  • introducerea abordarii sistemice atit in plan personal cit si teoretic,
  • operarea cu cauzalitatea circulara,
  • initierea in deprinderea de a elabora ipoteze sistemice
  • identificarea resurselor personale pentru a deveni consilier/ terapeut sistemic

Nivelul primar , in care se urmaresc preponderent obiective operationale legate de dobindirea de concepte sistemice si alte concepte, teze si teorii specifice scolilor clasice din terapia de familie si cuplu. De exemplu, structura familiala, functia simptomului in familie, ciclul vietii familiale etc. Totodata, se aprofundeaza deprinderea de a gindi sistemic, prin descoperirea evolutiei, de-a lungul deceniilor, a aplicarii acestui stil cognitiv in terapia de familie si cuplu. Are alocate 80 ore. Se desfasoara sub forma invatarii in grup, in 2 module teoretico -aplicative a cite 30 ore fiecare si 20 ore de intervizare impartite in 4-6 module. Se considera finalizat si cursantii pot trece la urmatorul nivel numai dupa ce au prezentat rapoartele de intervizare.

Nivelul secundar se desfasoara sub forma lucrului in grup. Urmareste preponderent obiective operationale legate de interventia sistemica in general . Se lucreaza pe dezvoltarea aplicarii modelului sistemic, se face initierea in folosirea de tehnici sistemice . De exemplu: joining, conotatia pozitiva, intrebarile circulare, tema pentru acasa, directivele, sculptura, genograma etc. Are alocate 50 ore de dezvoltare personala si 200 ore teoretico- aplicative, din care 60 ore de intervizare si 140 ore cuprinse in 4 module a cite 35 ore fiecare. Se considera finalizat si cursantii pot trece la urmatorul nivel numai dupa ce au prezentat rapoartele pentru de intervizare, temele scrise date de formator si au sustinut lucrarea de dizertatie

Nivelul de specializare urmareste preponderent obiective operationale de interventie sistemica specializata. Se desfasoara predominant in grup, dar si unu –la- unu. Se lucreaza pe particularitati tehnic- interventionale sistemice si pe cultivare de atitudini adecvate, in lucrul cu categorii speciale de clienti, de exemplu, copii, adolescenti, cupluri sau cu problematici speciale, de exemplu, tulburari psihiatrice, doliul/ pierderea, tulburari psihosomatice, divort etc. Are alocate 100 ore de dezvoltare personala si 270 ore teoretico-aplicative, dintre care 60 ore de intervizare in grupul de colegi si 6 module de 35 de ore de lucru cu formatorul.

La acest nivel, cursantii pot alege 4-6 cursuri dintr-o lista de cursuri de specialitate optionale, respectiv : lucrul cu copiii si familiile lor, lucrul cu adolescentii si familiile lor, lucrul cu cuplurile, terapia in cazuri de divort, terapia in cazuri de deces si pierdere, terapia cu persoane dependente, terapia in cazuri de tulburari psihosomatice, terapia cu persoane diagnosticate psihiatric, terapia cu persoane si familii care au persoane cu handicap sau boli incurabile, terapia in cazuri cu disfunctii ale relatiei sexuale, abordarea terapeutică a situațiilor de infidelitate, abordarea terapeutică sistemică a violenței domestice. Oricare din aceste cursuri poate fi parcurs, opțional, la nivel introductiv sau la nivel intermediar sau la nivel aprofundat.

Nivelul de specializare se considera finalizat si cursantii pot primi certificat numai dupa ce au prezentat rapoartele pentru 60 ore de intervizare si au sustinut lucrarea de dizertatie.

Nivelul de supraspecializare urmareste preponderent obiective operationale legate de dobindirea de competente de supraspecializare pentru calitatea de supervizor, formator de teorie sau formator de dezvoltare personala. Consta in efectuarea cursului de supraspecializare si a orelor de practica in prezenta unui formator certificat. Se desfasoara preponderent sub forma lucrului unu- la- unu.

Nivelul de supervizare urmareste optimizarea practicii profesionale. Se considera finalizat numai dupa efectuarea tuturor orelor prevazute , inclusiv a orelor suplimentare recomandate de supervizor sau/ si eventual a orelor suplimentare de dezvoltare personala ori de terapie personala, daca supervizorul a recomandat.

Pentru colegii dornici să exploreze calea psihoterapiei.
Vă invităm la Întâlnirea Institutului pentru Cuplu și Familie Iași, unde veți avea șansa de a învăța de la experți și de a intra în legătură cu o mulțime de profesioniști.
 
”Calea sistemica . Rădăcini și aspirații.”
Conferinţă națională cu participare internaţională
25-27 aprilie 2024, Iasi