BUN VENIT LA
INSTITUTUL PENTRU CUPLU ȘI FAMILIE
formare profesională de înaltă calitate și servicii de psihoterapie și consiliere pentru familii, cupluri, copii, persoane individuale și grupuri

Cum se desfășoară supervizarea în cadrul Institutului pentru cuplu și familie?

in Supervizare

Ca etapă în programul de formare ca specialist în terapie, supervizarea are un aspect aparte. Ea este cea mai importantă etapă de clarificare și înțelegere a procesului terapeutic. Persoana care a explorat diveste atitudini și tehnici în programul de formare teoretică reușește în cadrul supervizării să lege aceste tehnici și atitudini de gesturi ale unor persoane concrete. De asemenea el este pus in postura de a decide și de a aplica ceea ce duce la un nivel superior de înțelegere.

 

De asemenea în cadrul supervizării se realizează și o schimbare a relației dintre invățăcel și formator. Daca în programul de formare teoretică formatorul pregătește temele teoretice și le prezintă cursanților, în supervizare lucrurile se întâmplă invers. Supervizatul meditează la practica lui, analizează cazurile pe care le derulează și apoi vine la întîlnirea cu supervizorul și îi propune acestuia teme de dezbatere sau aspecte din cazuri în conformitate cu interesele lui concrete din practică. Pe baza acestor teme și întrebări supervizatul și supervizorul (și ceilalți colegi în cazul supervizării în grup) dezbat și caută soluții care să îmbunătățească practica celui care vine in supervizare. 

Specialiștii acreditați ca și supervizori în școala de psihoterapie din cadrul Institutului pentru cuplu și familie sunt psihoterapeuți principali acreditați de colegiul psihologilor cu o practică terapeutică de peste 13 ani. Rostul lor în supervizare este de a fi de folos pentru supervizați pentru ca aceștia să ducă la bun sfarșit ședințele proprii de psihoterapie.

 

Supervizarea se desfășoară fie individual,  fie in grupuri mici de 5-7 persoane. Numărul mic de persoane din grupuri este determinat de faptul că în supervizare este nevoie ca fiecare participant să aibă spațiu pentru a pune întrebări și de a găsi răspunsuri pentru practica lui.

Supervizarea se poate face ca obligație în programul de formare sau ca o necesitate pe parcursul practicii indiferent de momentul în care ai terminat formarea (in afara programului de formare).

 

Supervizarea se face atît în întâlnire dintre supervizat și supervizor în absența clienților cât și în contact direct cu clienții.